Rodzaje kieliszków, czyli jak podawać alkohole?
Mimo iż wódka wciąż stanowi najpopularniejszy trunek serwowany na weselach, zazwyczaj goście mają szeroki wybór innych alkoholi gatunkowych, których mogą kosztować wedle uznania. Obok najmocniejszych napitków, na weselnym stole lub w specjalnie przygotowanym barku zaproszeni znajdą także czerwone i białe wino oraz kilka innych gatunków różnych trunków.
Goście mogą przygotowywać ulubione drinki, korzystając z różnych dodatków. Warto więc przygotować odpowiednie szkło, które stanie się nie tylko elegancką dekoracją, ale przede wszystkim podkreślą smak alkoholu. Każdy trunek ma bowiem dedykowany mu kieliszek, a wiedza o serwowaniu alkoholu przydaje się w wielu sytuacjach.
Kieliszki do czerwonego wina
Kieliszki do czerwonego wina łatwo rozpoznać. Jest to szkło stosunkowo duże (ok. 150-250 ml), a do tego okrągłe i wykonane z cienkiego gatunku szkła. Taka lampka, która stoi na smukłej nóżce, zwęża się delikatnie ku górze. Przezroczyste szkło umożliwia dokładne sprawdzenie koloru wina, co jest nieocenione podczas profesjonalnej degustacji. Kształt nóżki ułatwia trzymanie kieliszka podczas picia. Należy pamiętać, że kieliszek do wina czerwonego zawsze trzymamy za nóżkę, aby przypadkiem nie doprowadzić do ogrzania trunku. Nalewając wino czerwone, zapełniamy jedynie 1/3 pojemności kieliszka, aby degustujący mógł nim swobodnie zakręcić i wydobyć cały smak i aromat szlachetnego alkoholu.
Kieliszki do win białych i deserowych
Kieliszki do wina białego są podobne do tych, w których serwuje się czerwony gatunek tego trunku. Lampki do win deserowych są jednak nieco mniejsze, mieszczą około 100 ml płynu. Podobnie jak w przypadku wina czerwonego, pijąc, trzymamy lampkę za nóżkę, aby nie doprowadzić do ogrzania alkoholu, który zwyczajowo podaje się po uprzednim schłodzeniu. Nalewając wino, zapełniamy nie więcej niż połowę kieliszka.
Kieliszki do win musujących i szampana
Do podawania szampana oraz win musujących sprawdzą się smukłe, zwężane ku górze lampki. Kieliszek trzymamy za nóżkę i zapełniamy do 3/4 jego wysokości. Szampan, podobnie jak w przypadku wszelkiego rodzaju win, najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Kieliszki do martini
Kieliszek do martini to charakterystyczna lampka o trójkątnym kształcie. Trunek ten podajemy z oliwką nadzianą na wykałaczkę lub z plasterkiem cytryny. Pijąc martini, także trzymamy kieliszek za nóżkę.
Kieliszki do koniaku i brandy
Lampki do koniaku i brandy są znacznie niższe niż smukłe kieliszki do wina. Pękate kieliszki mają pojemność około 230 ml, jednak należy pamiętać, że zapełniamy jedynie 20-40 ml jego pojemności. Koniak podaje się w temperaturze pokojowej, trunek można uprzednio podgrzać w dłoni. Zarówno brandy, jak i koniak należą do trunków szlachetnych, dlatego prawdziwi smakosze wiedzą, że należy go bardziej sączyć niż pić.
Kieliszki do wódki
Wódkę czystą podaje się w specjalnie przeznaczonym do tego małym kieliszku o pojemności równej około 30-60 ml, smakową natomiast można spokojnie serwować w lampkach z nóżką. Podając wódkę, warto przygotować także kubełek z lodem, ten trunek smakuje bowiem najlepiej dobrze schłodzony. Kieliszek napełniamy prawie do końca.
Kieliszki do likierów
Likier nalewamy mniej więcej do połowy kieliszka równego rozmiarom lampki do wódki. Nalewki smakują najlepiej podawane w temperaturze pokojowej.
Szklanki do whisky
Szklanki do whisky to charakterystyczne grube szkło oraz grube dno naczynia. Najczęściej spotykana kompozycja to serwowanie whisky z lodem, jednak eksperci podają, że nadmierne schłodzenie tego szlachetnego trunku może zagłuszyć jego wyróżniający się smak. Poleca się rozcieńczyć whisky z wodą w proporcjach 1/4 wody na 3/4 alkoholu.
Podając różnego rodzaju trunki, należy pamiętać o kilku zasadach, które świadczą o elegancji i takcie serwującego alkohol. Do picia nigdy nie należy uporczywie namawiać, gość weselny, który odmawia napitku, może mieć problemy zdrowotne lub po prostu nie być wielbicielem mocnych trunków. Przesadzać z alkoholem także nie należy, bez względu na okazję oraz powody. Zwłaszcza na weselu, widok pijanych gości lub, co gorsza Pary Młodej to raczej niezbyt pożądany widok. Trzeba więc pamiętać o umiarze i zdrowym rozsądku podczas picia.