Wesele i ślub
4 czerwca 2017

Weselne menu bez niespodzianek

Czy zdarzyło Ci się kiedyś, że danie zamówione w restauracji, które zapowiadało się wspaniale, okazało się wielkim rozczarowaniem? Pół biedy, jeśli taka sytuacja ma miejsce podczas kolacji z przyjaciółmi. Gorzej, gdy dotyczy wesela lub innej rodzinnej uroczystości. Jak sprawdzić, czy miejsce, które wybraliśmy na organizację przyjęcia, spełni nasze oczekiwania kulinarne?

OPINIE W SIECI

To dziś niemal automatyczny odruch większości z nas – przed wybraniem się do kina, restauracji czy hotelu, sprawdzamy recenzje w internecie. Często doświadczenia innych mogą nam pomóc w dokonaniu wyboru – stają się dodatkową zachętą lub wręcz przeciwnie – przestrogą. Przed zarezerwowaniem obiektu na przyjęcie weselne, warto sprawdzić w sieci opinie na jego temat. Dobrze też zajrzeć na Facebookowy fanpage, bo to wielokrotnie źródło cennych informacji.

DOŚWIADCZENIE

Rezerwując obiekt na przyjęcie weselne, warto zapytać o nazwisko szefa kuchni i autora menu. Wtedy znacznie łatwiej sprawdzić dane miejsce pod kątem kulinarnym. Idealnie, jeśli to osoba rozpoznawalna w branży. Przykładowo, Rezydencja Miętowe Wzgórza – obiekt pod Warszawą, specjalizujący się w organizacji przyjęć weselnych w amerykańskim stylu na ponad 200 osób – proponuje parom młodym i ich gościom menu, którego autorem jest Robert Wojnarowski – uczestnik II edycji „Top Chefa” i szef kuchni w restauracji N°31 Roberta Sowy. To osoba, o której nie tylko znajdziemy w sieci wiele informacji czy opinii, ale również, której CV świadczy o dużym doświadczeniu i kulinarnych umiejętnościach.

Komfortowa sala weselna

CO SPRAWDZIĆ NA MIEJSCU?

Bez wątpienia bardzo ważne jest pierwsze wrażenie. Kiedy przyjeżdżamy zobaczyć obiekt, którego rezerwację rozważamy na wesele i jesteśmy częstowani kawą czy ciastem, to zdecydowanie  dobry znak. Świadczy o indywidualnym podejściu do klienta i profesjonalizmie. To również pierwsza okazja do doświadczenia namiastki kuchni w danym miejscu. Warto zwrócić uwagę nie tylko na smak ciasta czy jakość kawy, ale również sposób podania. Już podczas pierwszej wizyty dobrze zapytać, czy obiekt specjalizuje się w jakimś rodzaju kuchni i skąd czerpie produkty. – Korzystamy ze składników pochodzących od lokalnych hodowców i gospodarzy – mówi Robert Wojnarowski, autor menu w Rezydencji Miętowe Wzgórza. – Potrawy serwowane podczas przyjęcia są zawsze świeże, przygotowane przez doświadczony zespół. – Decydując się na organizację wesela w danym miejscu, zapytajmy koniecznie, do kiedy państwo młodzi muszą podjąć decyzję odnośnie menu – zwykle lokale mają ustalony taki deadline, aby móc zorganizować wszelkie potrzebne produkty.

Wymienione sposoby to trzy niezawodne drogi do tego, by mieć pewność, że w dniu wesela od strony kulinarnej nic nas nie zaskoczy. Miłym gestem jest zapytanie gości, czy nie cierpią na żadne alergie pokarmowe, bo mając taką informację, zwykle możemy z szefem kuchni wprowadzić pewne modyfikacje w menu. Pamiętajmy jednak, że przy powszechnych dziś nietolerancjach pokarmowych, nie dogodzimy wszystkim. Wybierając potrawy, które mają być serwowane podczas wesela, kierujmy się więc przede wszystkim własnymi preferencjami.

Redakcja
domweselny.net.pl

Zobacz

15 grudnia 2017

4 powody, dla których warto wziąć ślub zimą

Jednym z pierwszych i najważniejszych ustaleń przy organizacji wesela jest data i miejsce...
24 listopada 2017

Jak rozsądnie zaoszczędzić na weselu?

Już jako nastolatka wyobrażałaś sobie, jak będą wyglądać Twój ślub i wesele? Teraz z...
24 października 2017

Idealna pora na ślub? Podpowiadamy, kiedy warto zorganizować wesele

Wśród wielu młodych par utarło się przekonanie, że najlepszą porą na ślub jest późna...